Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 21-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mălin Bot
Titlul articolului: Victimele și vinovații bentiței tricolore
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/victimele-si-vinovatii-bentitei-tricolore-1029128-1.html


Autor:  Mălin BotÎn România anului 2013 e elevă a ajuns să fie amenințată cu moartea pentru că a purtat bentiță tricoloră la școală. Conducerea liceului din Covasna, unde a avut loc incidentul, anunță că nu pedepsește pe nimeni. La prima vedere suntem în fata unei situații inacceptabile, revoltătoare și umilitoare pentru un popor întreg. Am ajuns să fim călcați în picioare în halul acesta în propria țară?Scandalul bentiței tricolore, venit după circul uriaș al drapelului secuiesc, trebuie analizat și explicat foarte atent publicului revoltat pe bună dreptate, pentru a evita noi derapaje care riscă să crească sentimentele negative dintre românii și maghiarii care trăiesc împreună în Covasna și nu numai acolo.

În primul rând și înainte de orice, autoritățile competente trebuie să învețe să aplice legea pe tot teritoriul României, indiferent de etnia autorilor unor fapte. Amenințarea este o infracțiune și trebuie tratată ca atare, desigur cu consecințele legale normale în situația în care e comisă de un minor. 
Avem un Cod Penal, plătim procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, dacă persoana amenințată face plângere au obligația să verifice întrunirea "elementelor constitutive" ale infracțiunii și să aplice legea. Dacă nu fac asta, trebuie dați afară pentru incompetență. Dacă părinții Sabinei nu fac plângere, publicul trebuie să știe că procurorii nu pot acționa. Este foarte simplu!Citiţi mai mult: De ce nu o lasă unii politicieni unguri mai moale cu autonomiaUn alt aspect este la fel de important ține de competența, inteligența și moralitatea celor care conduc liceul unde s-a produs acest scandal revoltător și care caută să o facă să se simtă vinovată pe Sabina Elena, eleva care a venit la școală cu bentiță tricoloră. 
Ar fi bine dacă toți elevii din toată România ar purta cu sfințele culorile drapelului nostru. Este inacceptabil ceea ce face conducerea liceului din Covasna cu Sabina Elena și modul în care gestionează acum situația directorul Simon Istvan. La fel cum este inacceptabilă reacția inspectorului școlar general din Covasna, Keresztely Irma, care spune că un astfel de gest este "teribilist".Doamna Keresztely se fudulește cu o funcție importantă în județ, o funcție pe care o ocupă într-o instituție a statului român, de la care încasează un salariu frumușel. Este jenant să aibă o astfel de atitudine!Citiţi mai mult: Cinismul politicienilor care ne injectează ură în sânge Gestul Sabinei vine însă într-un context din care nu trebuie scos și înțelegerea vinovățiilor pentru acest context este cheia unei reacții normale în fața acestui scandal.
Adolescenta a explicat că a simțit nevoia să poarte bentiță tricoloră de Ziua Maghiarilor după ce, de 1 Decembrie, colegii ei de la secția maghiară au venit la școală cu tricouri cu o hartă istorică din perioada în Transilvania era parte a Ungariei. 
Sabina a mai povestit că elevii îmbrăcați astfel au huiduit și au arătat semne obscene atunci când s-a intonat Imnul Național al României. Așa a înțeles ea să reacționeze, cu mintea de copil și educația primită, în fața unei situații pe care a considerat-o anormală. 
Sabina și colegii ei maghiari au ajuns în aceste situații regretabile numai și numai din vina dascălilor care aveau misiunea să-i educe, să-i învețe să crească frumos împreună. Ei sunt victimele unor adulți iresponsabili. 
Diriginții elevilor implicați în acest scandal, de la liceul Korosi Csoma Sandor, au eșuat lamentabil în ceea ce fac acolo și ar trebui să intre în pământ de rușine pentru că s-a ajuns ca elevii lor să se jignească între ei. 
Scandalul bentiței tricolore nu este nimic altceva decât un efect al incompetenței crase a unor profesori  incapabili să insufle copiilor valorile care să-i facă să înțeleagă de ce trebuie respectate sentimentele altora, indiferent de natura lor.
Sunt niște diriginți de doi bani și profesori execrabili dacă nu au știut să-și învețe elevii să respecte deopotrivă Ziua Națională a României și Ziua Maghiarilor. Poartă răspunderea pentru faptul că ies generații strâmb crescute din mâinile lor. Sunt vinovați moral pentru toate efectele ulterioare ale modului în care au crescut aceste generații.
Incompetența lor nu provoacă doar scandalul revoltător de acum. Pe termen lung acești profesori sădesc sâmburii unui viitor nefericit pentru comunitatea în care trăiesc. Generațiile prost educate vor perpetua atmosfera în comunitate. 
Elevii maghiari au huiduit Imnul Național al României pentru că în școala în care învață este un climat care favorizează așa ceva. Tocmai din pricina acestui climat, colegii lor români au considerat că e bine să răspundă chiar de Ziua Națională a Maghiarilor. Și tot acest climat i-a determinat pe colegii unguri ai Sabinei să creadă că e normal să o amenințe, escaladând spirala urii. 
Pentru acest climat, principalul vinovat este directorul Simon Istvan. Probabil că domnul Istvan nici măcar nu e capabil să priceapă cât de gravă este incompetența cu care conduce școala și cât rău face copiilor pentru că îi lasă să-și construiască sentimente negative pe criterii etnice. 
Ministerul Educației are datoria să verifice cu atenție competența dascălilor de la liceul Korosi Csoma Sandor și modul în care e condusă această școală. Faptul că elevii de aici au ajuns să se jignească reciproc până la amenințări grave, e irelevant pe ce motive, trădează incompetența conducerii școlii în primul rând. 
Ce comunitate construiesc ei acolo, dacă educă o generație incapabilă să trăiască frumos și să-și aprecieze valorile? Ce calitate umană au, în cele din urmă, dacă sunt incapabili să vadă cât de mult și cum greșesc? Pentru ce plătește statul român salarii unor indivizi care demonstrează că sunt incapabili să-și educe normal elevii? 
Românii și ungurii din Covasna, care au avut ghinionul să treacă prin mâinile unor dascăli la fel de nepricepuți care cei de la liceul Korosi Csoma Sandor, trebuie să învețe câteva lecții simple.
Maghiarii care suferă de extremism trebuie să priceapă că trăiesc în România și că au de respectat țara, legile ei și însemnele naționale. Maghiarii normali la cap ar putea să se gândească bine la faptul că nicio altă minoritate națională nu provoacă atâtea aberații câte sunt comise în numele maghiarilor și că asta face rău tuturor. Comunitățile maghiare ar trebui să fie interesate, în primul rând, să-și tragă de guler dezaxații.
Dacă niște indivizi prost educați nu respectă aceste lucruri e însă numai vina autorităților incapabile să impună respect.
Autoritățile trebuie să învețe să acționeze ferm, dar nu disproporționat și mai ales într-un mod în care să fie foarte bine înțelese vinovățiile și responsabilitățile. 
În același timp însă, românii supărați pe gesturile unor unguri cu mintea tulbure trebuie să înțeleagă că reacția agresivă nu e o soluție și că încăpățânarea de a răspunde cu aceeași monedă nu poate aduce pace în comunitatea lor. O astfel de atitudine nu poate să producă decât noi motive pentru noi gesturi și mai agresive, într-o escaladare continuă a sentimentelor negative care va face tuturor viața mai urâtă.

Citiţi mai mult: Victimele și vinovații bentiței tricolore > EVZ.ro https://www.evz.ro/detalii/stiri/victimele-si-vinovatii-bentitei-tricolore-1029128-1.html#ixzz2jl0QWJuj EVZ.ro     
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.